Herkese yeniden merhaba . Bugün sizler için hazırladığım yazımda bazı besinlerin 100 gr için barındırdıkları PROTEİN , KARBONHİDRAT VE YAĞ miktarlarından bahsettim. Daha önceki yazılarımızda nasıl beslenmeliyim ve glisemik indeks nedir ? konusuna değinmiştik. Şimdiki konumuz bahsettiğimiz konuların daha iyi anlaşılmasına olanak sağlayacaktır . Eğer yazımı okumadıysanız
BURADAN ulaşıp bir göz gezdirebilirsiniz.
Vereceğimiz besin değerlerine geçmeden önce sizlere; Karbonhidrat,Protein ve Yağlar Hakkında kısa bilgiler vermek isterim.
KARBONHİDRATLAR
Özellikle bitkisel besinlerde çok yaygın olarak bulunan karbonhidratlar karbon,hidrojen ve oksijen atomlarından meydana gelmiş organik bileşenlerdir. Karbonhidratlar, vücuda enerji sağlayan temel ögelerinden birisi olup, besinlerde en çok bulunan besin ögesidir. Karbonhidratlar
basit ve kompleks(birleşik) olarak iki alt grupta incelenir.
-BASİT KARBONHİDRATLAR
Basit şekerler 15-20 dakika gibi kısa bir sürede emilip kana geçen ve kan şekerinde ani yükselme ve alçalmaya sebep olan şekerlerdir. Ani enerji yükselmesi ve ardından yorgunluğa sebep olurlar.
*REÇEL,ŞEKER VE TÜREVLERİ,GAZLI İÇECEKLER,TATLI BİSKÜVİ VB.
-KOMPLEKS KARBONHİDRATLAR
3-4 saat sindirimleri sürdüğü için kan şekeri üzerinde etkileri daha yavaş ve uzun sürelidir.
*BAKLAGİLLER,KÖKLÜ SEBZELER,TAHILLAR,KURU YEMİŞLER
YAĞLAR
Hücre zarının temel bileşenini oluşturan yağlar ; besinler arasında enerjisi en yüksek olanıdır (1 gr 9kkal). Günlük diyetin %25-30'u yağlardan sağlanmalıdır.
Doymuş Yağ: Et,tereyağ,kaymak gibi hayvansal kaynaklı yağlardır. Diyettte yağların azaltılması gerektiğinde öncelikle azaltılması gereken yağ türüdür.
Tekli Doymamış Yağ: Zeytinyağı,kanola,fındık yağı tekli doymamış yağlardır.
Çoklu Doymamış Yağ: Ayçiçek yağı, mısır yağı, soya ve pamuk vb. yağlardır . Omega 6 içerirler. Fındık,çeviz,balık ve kuruyemişler ise Omega 3 içeren çoklu doymamış yağlardır.
Yağlar kullanımında dikkat edilmelidir. Fazla tüketilmesi kalp ve damar hastalıklarına, şeker hastalığına ve yüksek tansiyona yol açabilir. Yağ ihtiyacı karşılanırken bitkisel yağlar üstün tutulmalıdır.
PROTEİNLER
Hücrelerin temel bileşenleri olan proteinler aminoasitlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Yetişkin bir insanın vücut ağırlığının yaklaşık %18'i proteindir.
Bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını sağlarlar.Büyüme- gelişme , zeka gelişimi gibi insan hayatıyla ilgili her olayda yer alırlar. Metabolik faliyetlerde enerji üretimi için yakıt olarak kullanılırlar.
Hayvansal kaynaklı proteinlerin %91-100 sindirilip, %75-80'i vücut proteinine dönüştürülür. Bitkisel tahılların %79-90'ı , kuru baklagillerin %75-80'i sindirilir. Ancak %40'ı kullanılabilmektedir.
GÜNLÜK PROTEİN İHTİYACI %50 HAYVANSAL , %50 BİTKİSEL KAYNAKLI PROTEİNLERDEN SAĞLANMALIDIR.
Proteinin fazlası yağa dönüşür ve vücut ağırlığı artışına sebep olur. Böbrek taşlarına ve kemik bozukluklarına neden olabilir.
Normal koşullarda sağlıklı bir kişinin günde kilogram başına
0.8-1.2 gram protein ihtiyacı vardır
ŞİMDİ HEP BİRLİKTE BAZI BESİN ÖGELERİNİN İÇERDİKLERİ KARBONHİDRAT,YAĞ VE PROTEİN MİKTARLARINA BAKALIM .
GIDALARIN KALORİ-PROTEİN-YAĞ-KARBONHİDRAT DEĞERLERİ*
TÜM DEĞERLER BESİNLERİN 100 GR YENİLEBİLEN KISIMLARI İÇİNDİR.
SAYGILAR
ERALP HOCA
Yorumlar
Yorum Gönder