BEL VE GÖBEK YAĞLARINDAN NASIL KURTULUNUR ? ARANAN KAN BULUNDU :)

Resim
Bu bölgeler, birçok değişkenlere göre değişiklik gösterse de, aslında çoğu insanda en fazla yağlanma eğilimi gösteren bölgeler. Dolayısıyla da “Bel ve göbek yağlarından nasıl kurtulunur?” sorusu, hepimiz için hala merak konusu. Bu bloğumda bu sorunun cevabını detaylı bir biçimde ele alacak ve sizlere bu konuda bazı sağlıklı tavsiyeler vereceğim. Karın bölgesi neden yağlanır? Bu bölgesel yağlardan kurtulmak için yapabileceklerinden önce, karın bölgesinin neden yağlandığını açıklamaya çalışalım. Karın bölgesinin yağlanmasının ilk nedeni genetik faktörler olarak düşünülebilir. Ayrıca insülin direnci, polikistik over, tiroid gibi çeşitli rahatsızlıklar; menopoz ve andropoz da, bu bölgedeki yağlanmanın nedenlerinden olabilir. Kişinin yaşı arttıkça, göbek çevresinin yağlanması da o kadar artma eğilimi gösterir. Yağ dokusu aslında organların korunması işlevini sağlarken; zamanla bu, sağlığımızı tehdit eden bir sorun haline gelebilir. Bu nedenle bel ve göbek çevresindeki yağlanma çok fa...

BESİNLERİN KARBONHİDRAT-YAĞ-PROTEİN DEĞERLERİ !





Herkese yeniden merhaba . Bugün sizler için hazırladığım yazımda bazı besinlerin 100 gr için barındırdıkları PROTEİN , KARBONHİDRAT VE YAĞ miktarlarından bahsettim. Daha önceki yazılarımızda nasıl beslenmeliyim ve glisemik indeks nedir ? konusuna değinmiştik. Şimdiki konumuz bahsettiğimiz konuların daha iyi anlaşılmasına olanak sağlayacaktır . Eğer yazımı okumadıysanız BURADAN ulaşıp bir göz gezdirebilirsiniz.

Vereceğimiz besin değerlerine geçmeden önce sizlere; Karbonhidrat,Protein ve Yağlar Hakkında kısa bilgiler vermek isterim.

KARBONHİDRATLAR

Özellikle bitkisel besinlerde çok yaygın olarak bulunan karbonhidratlar karbon,hidrojen ve oksijen atomlarından meydana gelmiş organik bileşenlerdir. Karbonhidratlar, vücuda enerji sağlayan temel ögelerinden birisi olup, besinlerde en çok bulunan besin ögesidir. Karbonhidratlar basit ve kompleks(birleşik) olarak iki alt grupta incelenir.

-BASİT KARBONHİDRATLAR
Basit şekerler 15-20 dakika gibi kısa bir sürede emilip kana geçen ve kan şekerinde ani yükselme ve alçalmaya sebep olan şekerlerdir. Ani enerji yükselmesi ve ardından yorgunluğa sebep olurlar.
*REÇEL,ŞEKER VE TÜREVLERİ,GAZLI İÇECEKLER,TATLI BİSKÜVİ VB.
-KOMPLEKS KARBONHİDRATLAR
3-4 saat sindirimleri sürdüğü için kan şekeri üzerinde etkileri daha yavaş ve uzun sürelidir.
*BAKLAGİLLER,KÖKLÜ SEBZELER,TAHILLAR,KURU YEMİŞLER





YAĞLAR

Hücre zarının temel bileşenini oluşturan yağlar ; besinler arasında enerjisi en yüksek olanıdır (1 gr 9kkal). Günlük diyetin %25-30'u yağlardan sağlanmalıdır.

Doymuş Yağ: Et,tereyağ,kaymak gibi hayvansal kaynaklı yağlardır. Diyettte yağların azaltılması gerektiğinde öncelikle azaltılması gereken yağ türüdür.

Tekli Doymamış Yağ: Zeytinyağı,kanola,fındık yağı tekli doymamış yağlardır.

Çoklu Doymamış Yağ: Ayçiçek yağı, mısır yağı, soya ve pamuk vb. yağlardır . Omega 6 içerirler. Fındık,çeviz,balık ve kuruyemişler ise Omega 3 içeren çoklu doymamış yağlardır.

Yağlar kullanımında dikkat edilmelidir. Fazla tüketilmesi kalp ve damar hastalıklarına, şeker hastalığına ve yüksek tansiyona yol açabilir. Yağ ihtiyacı karşılanırken bitkisel yağlar üstün tutulmalıdır.





PROTEİNLER

Hücrelerin temel bileşenleri olan proteinler aminoasitlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Yetişkin bir insanın vücut ağırlığının yaklaşık %18'i proteindir.
Bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını sağlarlar.Büyüme- gelişme , zeka gelişimi gibi insan hayatıyla ilgili her olayda yer alırlar. Metabolik faliyetlerde enerji üretimi için yakıt olarak kullanılırlar.
Hayvansal kaynaklı proteinlerin %91-100 sindirilip, %75-80'i vücut proteinine dönüştürülür. Bitkisel tahılların %79-90'ı , kuru baklagillerin %75-80'i sindirilir. Ancak %40'ı kullanılabilmektedir.

GÜNLÜK PROTEİN İHTİYACI %50 HAYVANSAL , %50 BİTKİSEL KAYNAKLI PROTEİNLERDEN SAĞLANMALIDIR.

Proteinin fazlası yağa dönüşür ve vücut ağırlığı artışına sebep olur. Böbrek taşlarına ve kemik bozukluklarına neden olabilir.

Normal koşullarda sağlıklı bir kişinin günde kilogram başına 0.8-1.2 gram protein ihtiyacı vardır


ŞİMDİ HEP BİRLİKTE BAZI BESİN ÖGELERİNİN İÇERDİKLERİ KARBONHİDRAT,YAĞ VE PROTEİN MİKTARLARINA BAKALIM .


GIDALARIN KALORİ-PROTEİN-YAĞ-KARBONHİDRAT DEĞERLERİ*
TÜM DEĞERLER BESİNLERİN 100 GR YENİLEBİLEN KISIMLARI İÇİNDİR.













SAYGILAR

ERALP HOCA

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PROBİYOTİK NEDİR ? HANGİ BESİNLERDE BULUNUR ?

Yediğim Yemek Kaç Kalori & Kalori Cetveli